Francie není jen výhled z „Eiffelovky“
Většina návštěvníků Francie zamíří do Paříže a návštěvou „Eiffelovky“ si odškrtne další životní sen ve svém cestovatelském deníčku. Přitom však přichází o mnohé další skvosty, které tato půvabná země nabízí. Mezi ně patří i PROVENSÁLSKO.
Vůně levandulových polí
Místo do Paříže můžete zamířit do jihovýchodní části Francie. Do Provensálska Vás již z dálky přiláká bzučení včel nořících se do lánů levandulových polí. Levandule se zde přidává snad úplně do všeho – do potravinářských výrobků, hygienických přípravků nebo dekorativního zboží.
Zvučnost hlasu Edith Piaf
Až se nabažíte fialových klásků, nezapomeňte si udělat procházku přes „Avignonský most“, při jehož přecházení Vám jistě vytane na mysl stejnojmenná, u nás velmi oblíbená, píseň. Popěvky místních obyvatel vžívajících se do dávných časů trubadúrů pak ve večerních hodinách vystřídá hlas Edith Piaf linoucí se z tamějších barů.
Aroma vyzrálých sýrů a rudost červeného vína
Zakotvěte v některém z podniků a pochutnejte si na francouzských specialitách. Není jen tak náhodou, že jedni z nejlepších šéfkuchařů světa, jako je třeba Escoffier, se zrodili právě ve Francii. Jelikož se jedná o přímořskou oblast, je francouzská kuchyně bohatá na mořské plody a ryby. Velké oblibě se těší také sýry, jakoje camembert, brie neborokfór. Na stole nesmí chybět ani pečivo, ať už jsou to bagety, croissanty, briošky, slaný koláč quichenebo plochý chléb fougasse. Mezi nejlahodnější dezerty patří profiterolky a čokoládová pěna. Abyste ovšem dosáhli toho správného francouzského gastronomického zážitku, to vše musíte „zasypat“ provensálským kořením a zapít sklenicí vína. Pro ty odvážnější je tu Francouzi milovaný pastis.
„Haute couture“ móda
Aby na Vás při cestování po Provensálsku co nejvíce dýchla atmosféra Francie, nezapomeňte se obléct ve stylu „haute couture“ nebo si vzít alespoň baret a navonět se některým z široké nabídky světoznámých parfémů.
Teď už jen stačí procvičit si francouzské „r“ a vyrazit na cestu!